Verlegen puber?

Verlegen puber?

Puber zijn is pittig voor zowel kind als ouder

Naar mate kinderen ouder worden en de puberteit in gaan verandert er veel. Pubers worden zich extra bewust van de veranderingen in hun lichaam maar ook hoe ze over komen op anderen. Er bij horen op school is een belangrijk doel geworden. De hersenen zijn volop in ontwikkeling en dit heeft effect op houding en gedrag. Ouders klagen rond deze periode vaker dat hun kind egocentrischer is geworden en alleen maar met zichzelf bezig is. Pubers zijn op zoek naar hun eigen identiteit en in hun ogen zijn de regels van hun ouders alleen maar vervelend en onzinnig.
 



Thuis opstandig maar op school verlegen

Wanneer je puber verlegen is heeft je kind in feite een vorm van sociale angst. Hij of zij maakt zich druk over wat anderen van hem of haar vinden. Negatieve gedachten zoals: ’Ze zullen mij vast raar vinden’ of ‘Ik ben toch niet leuk genoeg’ kunnen verlammend werken. Initiatief tonen en op anderen afstappen vinden deze pubers hartstikke spannend. In feite heeft iedereen weleens last van verlegenheid. Zeker in nieuwe sociale situaties zoals de eerste dag op school of werk kunnen spannend zijn en voor verlegenheid zorgen. In feite is dit heel normaal en dit hoeft niet meteen problematisch te worden. Het opdoen van succesvolle sociale momenten is hierbij wel van belang. Verlegenheid wordt pas een probleem wanneer pubers zich veelvuldig terugtrekken en niet meer mee (durven) doen met de groep. Trainingen gericht op het omgaan van negatieve gedachten en het aanleren van sociale vaardigheden kunnen voor een boost van zelfvertrouwen zorgen.

Groepstrainingen

Pubers die last hebben van verlegenheid hebben vaak veel baat bij een groepstraining. Je puber leert andere pubers kennen die met soortgelijke problemen rondlopen. Ze ervaren veel erkenning en begrip van elkaar voor waar ze mee zitten. Iedereen die meedoet wil leren en ze vinden elkaar daardoor niet zo snel gek of raar. Deze veilige omgeving hebben deze pubers hard nodig om stapje voor stapje zelfvertrouwen te ontwikkelen. Fouten maken mag en er wordt heel veel geoefend. Ze voelen zich na elke training weer een beetje opgelucht omdat ze in een vertrouwde omgeving hun hart hebben kunnen luchten. Pubers die mee hebben gedaan met zo’n training zijn achteraf vaak erg tevreden en blij. Ze hebben nieuwe jongeren leren kennen en sommigen hebben zelfs nieuwe vrienden gemaakt! Ze durven op school veel meer in het contact met anderen en nemen sneller initiatief. De negatieve gedachtes nemen ze niet meer zo serieus of negeren ze compleet!


© 2015 Pedagoog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.