Luisteren naar je kind

Luisteren naar je kind

Luisteren naar je kind.

Luisteren is een vaardigheid wat vaak wordt onderschat. Iedereen kan toch luisteren zou je denken? Als je aan wat kennissen vraagt wat luisteren betekent dan kom je er al snel achter dat iedereen hier zijn eigen visie op heeft.



Over het algemeen betekent luisteren dat je je eigen tong afbijt tijdens een gesprek. Je laat de ander volop praten en je humt en knikt zo nu en dan. Het effect hiervan is dat de ander het idee krijgt dat je open staat voor zijn of haar verhaal.

Kinderen hebben al snel door wanneer je wel of niet luistert
Kinderen kennen hun ouders door en door. Het ene kind heeft hele verhalen te vertellen en het andere kind is meer een binnenvetter. Kinderen voelen vaak goed aan of hun ouders oprecht luisteren of dat ze eerder met hun gedachten met de boodschappen bezig zijn. Dit is iets wat de beste ouders zo nu en dan kan overkomen. De alledaagse klusjes zoals het huishouden en de boodschappen zijn natuurlijk heel belangrijk om het gezin draaiende te houden.

Professioneel luisteren
Pedagogen, psychologen, kindercoaches en therapeuten hebben geleerd om professioneel te luisteren. Actief luisteren wordt dit ook wel genoemd. Dit is een vaardigheid die heel veel oefening, training en tijd kost om goed onder de knie te krijgen. Het effect van deze actieve luisterhouding is dat kinderen en volwassenen zich begrepen en gehoord voelen. Daarnaast helpen de juiste vragen om de motivatie en de talenten van kinderen en volwassenen te onderzoeken. De oplossingsgerichte methodiek wordt veelvuldig in het werkveld toegepast om de talenten en motivatie te stimuleren van kinderen, jongeren en volwassenen.


© 2015 Pedagoog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.