Wat te doen tegen pesten

Wat te doen tegen pesten

Het regelmatig en systematisch dezelfde persoon treiteren is pesten. Dit kan verbaal gebeuren maar ook non verbaal. Pesten is vaak moeilijk aantoonbaar en daarom ook moeilijk te bestrijden. Dat wil echter niet zeggen dat je je er maar bij neer moet leggen. Absoluut niet!



Velen zijn door het gepest worden in hun jeugd voor het leven getekend. Het hakt er behoorlijk in. Dus zeker niet te licht erover denken en niet zomaar wegwuiven “het gaat wel weer voorbij” als je kind met een serieus verhaal dat het gepest wordt thuis komt. Actie! Licht de school in en ben niet bang voor de gevolgen dat het erger wordt, niets doen is nog erger. De pester mag zijn gang niet blijven gaan zonder daarvoor bestraft te worden of op zijn minst (als dat ten minste helpt) aangesproken te worden op zijn pestgedrag. Ook zijn ouders dienen op de hoogte gebracht te worden, zij zijn verantwoordelijk voor hun kind en hetgeen het aanricht. Een stevig gesprek mag volgen liefst met een onpartijdige derde erbij (de leerkracht, of directeur van de school bijvoorbeeld). Ook de eventuele groep rondom de pester, de meelopers, moeten op hun lakse en laffe daden worden aangesproken. Een gesprek moet een zodanige inhoud hebben dat het in elk geval de meelopers afschrikt te blijven toekijken. Voor een pester is een gesprek helaas meestal niet voldoende. Hij zal zich nadat hij is aangesproken en berispt misschien nog harder opstellen. Daar moet je wel rekening mee houden en degene die gepest is moet misschien wel tijdelijk in bescherming worden genomen of in elk geval goed gevolgd worden. Stopt het pesten niet dan moet je met vertrouwensmensen gaan praten of eventueel de politie. Je krijgt handvatten aangereikt die op den duur zullen voldoen. Maar nogmaals het is een groot probleem dat zich niet zo maar even laat oplossen. Elke inspanning is het echter wel waard, daar een toekomst vol vertrouwen van de gepeste persoon er grotendeels vanaf hangt. Er zijn volwassenen die nu nog lijden onder de gevolgen van het gepest worden in hun jeugd. En niet alleen voor deze zeer ernstige gevallen moet echt iets gedaan worden. Elk kind moet gewoon een normale veilige jeugd gehad hebben. Het is van belang dat een kind later terug kan kijken op een onbezorgde jeugd: ELK KIND VERDIENT EEN ONBEZORGDE JEUGD.

Pesten gebeurt stiekem maar ook zichtbaar. Soms heeft de pester niet eens in de gaten wat hij aanricht. Praten met beide partijen is zeer zinvol. Houd de pester een spiegel voor. Petten en mutsen afpakken, etuis verstoppen enz. het lijkt zo onschuldig. Maar als dit steeds weer bij hetzelfde kind wordt gedaan, het kind raakt spullen kwijt waarvoor het zich moet verantwoorden op school of thuis, dan raakt dit kind behoorlijk in de war en erger. (Dit is een “licht geval”van pesten). Aanpakken dus, ook de kleine pesterijen, pesten moet in het geheel niet voorkomen. Leer iedereen respect te hebben voor elkaar en voor elkaars spullen. Het onzichtbare pesten (nu ook met behulp van sms, hyves enz.) is heel moeilijk te stoppen toch moet er iets mee gedaan worden. Allereerst moet het gepeste kind zijn probleem ergens kunnen vertellen. Op school moet een vertrouwenspersoon zijn, maar misschien is de stap naar de eigen leerkracht ook te maken. Dit alles heeft te maken hoe het kind zelf in elkaar zit. Praat het gemakkelijk of is het een gemakkelijke prooi die er niet voor uit durft te komen dat het gepest wordt. Een leerkracht zal signalen op kunnen vangen, ook ouders kunnen dat, wanneer er iets aan de hand is. Het gepeste kind moet hoe dan ook hulp kunnen krijgen. Op school kan een goede voorlichting tegen pesten gehouden worden en niet één keer maar met een bepaalde regelmaat. Zeker als er weer iets naars is voorgekomen. Confronteer alle kinderen ermee. Laat bijvoorbeeld een gastspreker komen. Ook kunnen rollenspellen ingezet worden. Wat je ook probeert te doen tegen het pesten, laat een gepest kind zich nooit alleen voelen met dit heftige probleem. Je mag gerust vertellen dat je niet meteen de oplossing voor handen hebt, maar laat het kind weten dat je er voor hem bent, altijd. En ten tweede kun je het kind helpen meer weerbaar te worden, zodat het niet meer een gemakkelijke prooi is.


© 2015 mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.