Boerenpet kopen
Een pet is een hoofddeksel. Bij dit hoofddeksel zit aan de voorkant een klep. Deze is ervoor bedoeld om de zon uit het gezicht te houden of om het gezicht te beschermen tegen regen of andere weersverwachtingen. Dat er een klep aan de voorkant zit onderscheidt het van de muts en de hoed. |
Bij een muts zit nergens een klep en bij een hoed zit de klep helemaal om de hoofddeksel heen. De enige uitzondering hierbij is de pet van Sherlock Holmes. Hierbij waren er 2 kleppen aan de pet bevestigd. Er zat een klep aan de voorkant en er zat een kleo aan de achterkant. Vaak had de pet ook nog 2 oorkleppen. Daarnaast heeft een matrozenpet ook geen klep. Deze heeft een lintje welke naar beneden hangt aan de achterkant van de pet zitten.
Boerenpet
Een boerenpet wordt ook wel een klak genoemd. Dit is een hoofddeksel of een kledingstuk wat vroeger vooral door arbeiders of kinderen werd gedragen. Er is een uitdrukking: Jan met de pet. Deze verwijst naar iemand uit de arbeiders klasse. Later werd deze uitdrukking gebruikt om de gewone man hiermee te omschrijven. Vaak dragen boeren dus een boerenpet. Dit is een pet met een Engelse ruit erop. Maar als de pet gedragen wordt bij een kledendracht dan is de pet vaak zwart. Deze pet zie je tegenwoordig bijna niet meer. Dit omdat heel veel dingen geautomatiseerd zijn en er veel minder boeren zijn. En daarnaast omdat er tegenwoordig andere soort petten gedragen worden. Denk hierbij aan de snapback of een honkbalpetje. Maar de petten worden nog wel veel gebruikt bij een kledendracht.
Ook kun je verkleed gaan met carnaval en zo’n pet dragen. Ga bijvoorbeeld verkleed als Kruimeltje. Boeren petten kopen kan in de winkel, bijvoorbeeld de Interatuin of een carnavalswinkel. Daarnaast kun je deze petten allemaal gemakkelijk online bestellen.
Doel van een pet
Soms wordt een pet ook gebruikt om bij een bepaalde groep te horen. Bijvoorbeeld een uniformpet als je bij de politie of in het leger zit. Ook mensen die bij de fanfare zitten of ANWB helpers hebben bepaalde petten op waarmee dit wordt bevestigd. Ook zijn er bepaalde petten welke wielertoeristen of voetbalsupporters dragen. Aan de dracht van deze petten kun je direct zien bij welke groep zij horen en dus ook bijvoorbeeld voor welke club zij zijn of welk werk ze doen.